Regionalny nóż florencki z rękojeścią z rogu, wykonany ręcznie we Włoszech.
Ta linia
noży regionalnych jest częścią starożytnej tradycji i jest wykonywana ręcznie przez mistrzów krojenia, którzy są ekspertami w branży, którzy szanują tradycyjne techniki, dzięki czemu udało im się przywrócić do życia zastosowania i zwyczaje miejsca. Tego typu noże są typowe dla różnych stolic i obszarów Półwyspu Apenińskiego, a dzięki zamiłowaniu do tradycji przywracają do życia kulturę i zwyczaje z przeszłości, tym samym potrafią opowiedzieć kawałek historii.
Ten nóż jest
wierną reprodukcją noża „
Fiorentino ”, rodzaju
scyzoryka z
prostym systemem
zamykania sprężyny , który jest produkowany od drugiej połowy XIX wieku i do dziś jest ceniony ze względu na swoje walory estetyczne i wymagania dotyczące cięcia. od
eleganckiego ,
lekkiego i
funkcjonalnego designu , niewątpliwie jednego z najbardziej wyrafinowanych w produkcji tego okresu. Ostrze wykonane ze
stali MA5M jest określane jako „po francusku” i należy do typu
płaskiego, natomiast grzbiet nadaje nożowi kształt bułatu. Rękojeść ma pełną końcówkę i jest dostępna w wersji z
rogu bawoła lub wołu, wzbogacona i zdobiona na opasce
niklowo-srebrnej (stop cynku, miedzi i niklu).
Wykonany ręcznie we Włoszech , ten typ noża przywodzi na myśl momenty
historii i
kultury z przeszłości dzięki dbałości o szczegóły i pasji mistrzów krojenia, którzy wykonują każdy element zgodnie z tradycyjnymi technikami i szanując je.
Pomiary :
- długość ostrza : 8,5 cm
- długość całkowita : 20 cm
Dostępne wykończenia :
Uwaga : wykończenia na zdjęciach mają charakter orientacyjny. Każdy uchwyt z rogu wołowego jest wyjątkowy i ma różne odcienie kolorów.