Kompaktowy nóż do makaronu Berti wyłącznie dla Viadurini, wysokiej jakości wyprodukowany we Włoszech.
Jakie sery kroić tym nożem: ten typ noża jest zwykle używany do serów o bardzo wysokich i zaokrąglonych bokach, takich jak parmezan stołowy, dojrzewające pecorino romano, kwiat sardo, sycylijskie canestrato, dojrzałe castelmagno, gavoi i wszystkie sery o podobnych właściwościach.
Jak używać tego noża: jest to nóż, który doskonale zastąpi serię noży z ostrzem migdałowym, haczykowatym migdałem, przybitym sercem, służącym do grawerowania i rozłupywania zwartego, twardego, ziarnistego lub kredowego makaronu. Końcówkę należy przykleić do skórki, a następnie równomiernym i mocnym dociskiem zgodnie z naciągnięciem ostrza, ciasto kroi się i delikatnie schodzi. Ostrza otrzymywane są poprzez cięcie laserowe z blach specjalnej stali tnącej, która pozwala uzyskać bardzo wysoką jakość ostrza (drobne i uporządkowane ziarno bez kucia). Wykonane z pełnym trzpieniem, czyli ostrze jest jednym kawałkiem przechodzącym przez całą rękojeść, posiadają wykończenie powierzchni satynowego ostrza.
Produkowane całkowicie ręcznie w małych ilościach i bez podziału pracy, ci, którzy je zainicjowali, kończą je: na każdym ostrzu znajdują się inicjały rzemieślnika, który je wykonał. Obróbka cieplna obejmuje również dochładzanie w temperaturze -80 ° C, aby zapewnić maksymalną wydajność i czas cięcia.
Wersje z uchwytami z pleksiglasu można
myć w zmywarce, ponieważ wszystkie nasze uchwyty z pleksiglasu poddawane są specjalnemu procesowi stabilizacji, dzięki czemu można je myć w zmywarce. Wyprodukowane z wysokiej jakości stali tnącej, można je myć w zmywarce tylko w wersji z uchwytem z plexi, ale warto wiedzieć o możliwych konsekwencjach:
1. zmywarka powoduje szybkie starzenie się mytych w niej przedmiotów.
2. im lepszej jakości stal tnąca, tym mniej stali nierdzewnej.
3. ostrza mogą być poplamione małymi czerwonawymi plamami lub dużymi niebieskawymi aureolami:
do. jeśli zostanie pozostawiony do spuszczenia lub wyschnięcia w zmywarce
b. jeśli pozostawał brudny przez długi czas po użyciu
do. jeśli woda do mycia jest bogata w żelazo
4. dobre mycie rąk i staranne suszenie po umyciu są sekretem zachowania Twoich noży w najlepszym stanie.
5. Mycie ręczne i natychmiastowe suszenie są OBOWIĄZKOWE w przypadku noży z trzonkami wykonanymi z rogu, drewna lub innych materiałów naturalnych.
6. Nie prać agresywnymi detergentami ani wodą o temperaturze powyżej 60 ° C.
Pomiary:- noże full tang, ostrze 6,8 cm
- waga: 62 gr.
- ostrze ze stali nierdzewnej
- rączka: czerwona pleksi