Spółdzielczy nóż garbaty wykonany ręcznie ze stalowego ostrza Made in Italy.
Ta linia
noży regionalnych jest częścią starożytnej tradycji i jest wykonywana ręcznie przez mistrzów krojenia, którzy są ekspertami w branży, którzy szanują tradycyjne techniki, dzięki czemu udało im się przywrócić do życia zastosowania i zwyczaje miejsca. Tego typu noże są typowe dla różnych stolic i obszarów Półwyspu Apenińskiego, a dzięki zamiłowaniu do tradycji przywracają do życia kulturę i zwyczaje z przeszłości, tym samym potrafią opowiedzieć kawałek historii.
Ten nóż jest
wierną repliką noża o przydomku „
Gobbo della cooperativa ”, czyli typu
scyzoryka z
proste zamknięcie
sprężynowe produkowane od początku XIX wieku. Używany głównie przez pasterzy Abruzzo, był szeroko rozpowszechniony w regionach środkowo-południowych i stanowił wierne narzędzie pracy, a nawet po prostu nóż stołowy używany codziennie. Cechą charakterystyczną tego przedmiotu jest szczególny
łukowaty kształt rączki, od której pochodzi jego nazwa. Pełna rękojeść końcówki wykonana jest
z rogu wołowego a dzięki szczególnej konstrukcji umożliwia pewny i solidny chwyt, podczas gdy ostrze jest wykonane
ze stali MA5M .
Wykonany ręcznie we Włoszech , ten typ noża przywodzi na myśl momenty
historii i
kultury z przeszłości dzięki dbałości o szczegóły i pasji mistrzów krojenia, którzy wykonują każdy element zgodnie z tradycyjnymi technikami i szanując je.
Pomiary :
- długość ostrza : 9 cm
- długość całkowita : 20 cm
Uwaga : wykończenia na zdjęciach mają charakter orientacyjny. Każdy uchwyt z rogu wołowego jest wyjątkowy i ma różne odcienie kolorów.