Made in Italy

6 sztuk ręcznie cynowanych miedzianych foremek do ciasta - Gianvito

  • Made in Italy
  • Kod: GIANVITO
zł 432,64 zł 566,13 -24%
Materiał wewnętrzna cyna zewnętrzna miedź
Dostawa 7-10 dni roboczych
Długość (cm) 5,5
Wzrost (cm) 5

Karbowane foremki do ciasta z gładkiej, ręcznie cynowanej miedzi, 6 sztuk wyprodukowane we Włoszech.

Ta usługa formy do ciasta jest w całości wykonany z ręcznie cynowanej litej miedzi o ryflowanym kształcie .
Funkcjonalny i elegancki design stanowi unikatowe dzieło , ponieważ obiekt narodził się z rzemieślniczej obróbki miedzi zgodnie z włoską tradycją , wykonywanej od wieków z najwyższą dbałością o szczegóły i niezmienioną wiedzą mistrzów miedzi.

Z pełnym poszanowaniem włoskiej tradycji i jakości , całkowicie ręczna produkcja jest wynikiem silnej syntezy pasji i sztuki, która daje życie wyjątkowemu i cennemu przedmiotowi.
Każdy przedmiot i każdy jego detal o wyjątkowej jakości i wyrafinowaniu jest wynikiem starannej obróbki wykonanej rygorystycznie ręcznie przez mistrzów kotlarzy.
W rzeczywistości miedziane naczynia do użytku kulinarnego są w całości modelowane ręcznie bicie na specjalnych żelaznych kijach drewnianymi młotkami i specjalnymi młotkami do małych produkcji lub tokarką do większych.
Ta technika obróbki nadaje miedzi estetycznie upiększony wygląd, ale przede wszystkim czyni ją bardziej odporną na zużycie , co daje efekt utwardzania molekularnego.
Następnie każdy produkt jest konserwowany ręcznie nad ogniem, ręcznie rozprowadzając stopioną puszkę wewnątrz naczynia, tak aby było bezpieczne i higieniczne.
Na koniec czyszczenie i szlifowanie są przeprowadzane ręcznie przy użyciu produktów biodegradowalnych, a polerowanie kończy się szczotkowaniem, aż do uzyskania całkowitego połysku.
W razie potrzeby uchwyty są mocowane nitami, aby zapewnić mocny i trwały chwyt.
Wszystkie te cechy sprawiają, że jest to niezastąpione narzędzie w szczególności dla wszystkich zainteresowanych wykwintną kuchnią.

Wybór materiałów jest pierwszym ważnym punktem wyjścia: staranny dobór materiałów jest dokonywany tylko po to, aby wybrać tylko materiały o doskonałej jakości.
Tak więc użyta miedź to czysta miedź o odpowiednich właściwościach fizycznych do perfekcyjnego modelowania. Mosiądz na uchwyty pochodzi z indywidualnych sztabek pierwszego wyboru do odlewania rzemieślniczego, a użyta cyna jest w 100% czysta, dziewicza, odpowiednia do użytku spożywczego, zgodnie z przepisami i certyfikatem analizy.

Materiał:
Miedź była pierwszym metalem obrabianym przez człowieka. Jest to praktycznie niezniszczalny metal szlachetny o dużej wartości ekologicznej. Dlatego posiadanie miedzianego naczynia kuchennego może oznaczać posiadanie części ludzkiej historii, która przynosi radość i urok w przygotowywaniu posiłków i prezentacji potraw.
Miedź nadaje się do długiego i dokładnego gotowania ze względu na przewodność cieplną, która umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła po całym garnku i pokrywce, dzięki czemu po osiągnięciu żądanej temperatury uzyskuje się oszczędność energii, ponieważ wymaga ona niewielkiej ilości ciepła.

Cechy techniczne i ostrzeżenia:
  • nadaje się do pieczenia;
  • Nie używaj ostrych przedmiotów mających bezpośredni kontakt z wnętrzem, zalecamy drewniane sztućce, aby uniknąć zarysowań cynowania;
  • Nie używaj gąbek z wełny stalowej do czyszczenia wnętrza, aby uniknąć usunięcia puszki;
  • Nie zaleca się mycia w zmywarce, aby uniknąć całkowitego utlenienia miedzi;
  • Nie pozostawiaj przyrządu w bezpośrednim kontakcie z płomieniami lub talerzami bez jedzenia lub przypraw w środku;
  • Nie układaj garnków jeden na drugim; wskazane jest ich powieszenie.
Uwaga: przy dalszym użytkowaniu miedź nabierze charakterystycznego antycznego koloru . Dla tych, którzy preferują błyszczącą miedź, zaleca się stosowanie (tylko na zewnątrz) roztworu octu i soli oraz wcieranie wełny stalowej lub miedzianych środków czyszczących, łatwo dostępnych na rynku. Staw będzie również miał tendencję do ciemnienia, ale ta naturalna reakcja nie wpływa na jego higienę. Jeśli powłoka cynowania nie jest już jednolita, konieczne będzie wykonanie nowego cynowania, w sprawie którego można skontaktować się bezpośrednio z dostawcą lub ekspertami z branży. Przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności wskazanych powyżej, cynowanie może trwać do 9/10 lat.

Możliwość okresowej stagnacji wnętrza i wypolerowania go na zewnątrz sprawia, że pojemnik jest wieczny : dlatego narzędzia te są często przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Produkty które mogą cię interesować
Email Newsletter
Newsletter
  • NIP IT 04187360401
  • Tel.+39 0541-623760 (21 linia telefoniczna)
  • pon-piąt 8.30-17.00
  • Via del pino 21 - 47822
  • Santarcangelo di Romagna (RN) Italy
  • info@viadurini.pl
  • +39 373 9005839 & SMS/WHATSAPP
  • Powyższe ceny zawierają podatek VAT