Nóż do mięsa i sera: nóż o wielu zastosowaniach, tym zwykle dużym nożem można kroić wszystkie rodzaje mięs, ale także sery i warzywa. Ostrza otrzymywane są poprzez cięcie laserowe z blach specjalnej stali tnącej, która pozwala uzyskać bardzo wysoką jakość ostrza (drobne i uporządkowane ziarno bez kucia). Wykonane z pełnym trzpieniem, czyli ostrze jest jednym kawałkiem przechodzącym przez całą rękojeść, posiadają wykończenie powierzchni satynowego ostrza. Produkowane całkowicie ręcznie w małych ilościach i bez podziału pracy, ci, którzy je zainicjowali, kończą je: na każdym ostrzu znajdują się inicjały rzemieślnika, który je wykonał. Obróbka cieplna obejmuje również dochładzanie w temperaturze -80 ° C, aby zapewnić maksymalną wydajność i czas cięcia.
Wersje z uchwytami z pleksiglasu nadają się dozmywarek, ponieważ wszystkie nasze uchwyty z pleksiglasu poddawane są specjalnemu procesowi stabilizacji, dzięki czemu nadają się do zmywarek. Wyprodukowane z wysokiej jakości stali tnącej, można je myć w zmywarce tylko w wersji z uchwytem z plexi, ale warto wiedzieć o możliwych konsekwencjach: 1. zmywarka powoduje szybkie starzenie się mytych w niej przedmiotów. 2. im lepszej jakości stal tnąca, tym mniej stali nierdzewnej. 3. ostrza mogą być poplamione małymi czerwonawymi plamami lub dużymi niebieskawymi aureolami: do. jeśli zostanie pozostawiony do spuszczenia lub wyschnięcia w zmywarce b. jeśli pozostawał brudny przez długi czas po użyciu do. jeśli woda do mycia jest bogata w żelazo 4. dobre mycie rąk i staranne suszenie po umyciu są sekretem zachowania Twoich noży w najlepszym stanie. 5. Mycie ręczne i natychmiastowe suszenie są OBOWIĄZKOWE w przypadku noży z trzonkami wykonanymi z rogu, drewna lub innych materiałów naturalnych. 6. Nie prać agresywnymi detergentami ani wodą o temperaturze powyżej 60 ° C
Pomiary: - ostrze 23 cm - waga: 196 gr. - ostrze ze stali nierdzewnej, - uchwyt: pleksi nitowana na biało