Made in Italy

Ręcznie cynowana miedziana owalna patelnia z pokrywką 36x26 cm - Mariachiara

  • Made in Italy
  • Kod: MARIACHIARA2
zł 3.101,41 zł 3.876,75 -20%
Materiał ręcznie cynowana miedź młotkowana
Dostawa 7-10 dni roboczych
Długość (cm) 36
Głębokość (cm) 26
Wzrost (cm) 8

Owalny rondel z miedzianą pokrywką i mosiężnymi uchwytami, wykonany we Włoszech kunsztem.

Praktyczna i funkcjonalna, a także elegancka, owalna patelnia z litej miedzi ręcznie kuta z pokrywką i uchwytami, wyraża absolutne mistrzostwo kunsztu zgodnie z włoską tradycją , robione od wieków z najwyższą dbałością o szczegóły i niezmienną wiedzą mistrzów . kotlarze. Jest to wyjątkowy kawałek o drogocennym i ponadczasowym uroku, idealny do gotowania na wolnym ogniu.

Pan: ręcznie młotkowany
Pokrywka: ręcznie młotkowana

Każdy przedmiot o wyjątkowej jakości i wyrafinowaniu, w każdym szczególe, jest wynikiem dokładnej i rygorystycznej ręcznej obróbki wykonanej przez pasję i sztukę kotlarzy, z pełnym poszanowaniem włoskiej tradycji i jakości , w celu uzyskania wyjątkowego i cennego przedmiotu. .
Miedziane naczynie jest w całości kształtowane ręcznie bicie na specjalnych żelaznych kijach drewnianymi młotkami i specjalnymi młotkami do małych produkcji lub tokarką do większych.
Ta technika obróbki nadaje miedzi nie tylko estetyczny wygląd, ale także większą odporność na zużycie , co daje efekt utwardzania molekularnego.
Następnie każdy produkt jest ręcznie konserwowany nad ogniem, ręcznie rozprowadzając stopioną puszkę wewnątrz naczynia, tak aby było bezpieczne i higieniczne.
Wreszcie produkty biodegradowalne są używane do ręcznego czyszczenia i szlifowania, a końcowe polerowanie polega na szczotkowaniu, aż do uzyskania całkowitego połysku.
W razie potrzeby uchwyty są mocowane nitami, aby zapewnić mocny i trwały chwyt.
Wszystkie te cechy sprawiają, że naczynie to jest niezastąpione zwłaszcza dla wszystkich zainteresowanych wykwintną kuchnią.

Wybór materiałów jest pierwszym ważnym punktem wyjścia: staranny dobór materiałów jest dokonywany, aby wybrać tylko materiały doskonałej jakości.
Tak więc użyta miedź to czysta miedź o odpowiednich właściwościach fizycznych do perfekcyjnego modelowania. Mosiądz na uchwyty pochodzi z indywidualnych sztabek pierwszego wyboru do odlewania rzemieślniczego, a użyta cyna jest w 100% czysta, dziewicza, odpowiednia do użytku spożywczego, zgodnie z przepisami i certyfikatem analizy.

Materiał:
Miedź była pierwszym metalem obrabianym przez człowieka. Jest to praktycznie niezniszczalny metal szlachetny o dużej wartości ekologicznej. Dlatego posiadanie miedzianego naczynia kuchennego może oznaczać posiadanie części ludzkiej historii, która przynosi radość i urok w przygotowywaniu posiłków i prezentacji potraw.
Miedź nadaje się do długiego i dokładnego gotowania ze względu na przewodność cieplną, która umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła po całym garnku i pokrywce, dzięki czemu po osiągnięciu żądanej temperatury uzyskuje się oszczędność energii, ponieważ wymaga ona niewielkiej ilości ciepła.

Cechy techniczne i ostrzeżenia:
  • Może być używany do gotowania gazowego, promiennikowego lub elektrycznego, najlepiej przy małym ogniu;
  • Nie używaj ostrych przedmiotów mających bezpośredni kontakt z wnętrzem, zalecamy drewniane sztućce, aby uniknąć zarysowań cynowania;
  • Nie używaj gąbek z wełny stalowej do czyszczenia wnętrza, aby uniknąć usunięcia puszki;
  • Nie zaleca się mycia w zmywarce, aby uniknąć całkowitego utlenienia miedzi;
  • Nie pozostawiaj przyrządu w bezpośrednim kontakcie z płomieniami lub talerzami bez jedzenia lub przypraw w środku;
  • Nie ustawiaj garnków jeden na drugim; wskazane jest ich powieszenie.
Uwaga: przy dalszym użytkowaniu miedź nabierze charakterystycznego antycznego koloru . Dla tych, którzy preferują błyszczącą miedź, zaleca się stosowanie (tylko na zewnątrz) roztworu octu i soli oraz wcieranie wełny stalowej lub miedzianych środków czyszczących, łatwo dostępnych na rynku. Oczko wodne również będzie miało tendencję do ciemnienia, ale ta naturalna reakcja nie wpływa na jego higienę. Jeśli powłoka cynowania nie jest już jednolita, konieczne będzie wykonanie nowego cynowania, w sprawie którego można skontaktować się bezpośrednio z dostawcą lub ekspertami z branży. Przy prawidłowych środkach ostrożności wskazanych powyżej cynowanie może trwać do 9/10 lat.

Możliwość okresowej stagnacji wnętrza i wypolerowania go na zewnątrz sprawia, że pojemnik jest wieczny : dlatego narzędzia te są często przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Produkty które mogą cię interesować
Email Newsletter
Newsletter