Made in Italy

Ręcznie cynowana miedziana zapiekanka z pokrywką i łukowym uchwytem 34 cm - MariaG

  • Made in Italy
  • Kod: MARIAGIULIA2
zł 3.692,58 zł 4.615,70 -20%
Materiał ręcznie cynowana miedź młotkowana
Dostawa 7-10 dni roboczych
Długość (cm) 34
Głębokość (cm) 34
Wzrost (cm) 10

Okrągły, miedziany garnek z pokrywką i łukowatym uchwytem, wykonany we Włoszech kunsztem.

Ręcznie kuty garnek z litej miedzi z pokrywką i praktycznym łukowym uchwytem jest idealny do gotowania risotto, królika w stylu Ischia, kurczaka, duszonych mięs i ogólnie nadaje się do powolnego gotowania.
Dzięki okrągłemu wzornictwu jest wyjątkowym dziełem , ponieważ produkt, w każdym szczególe, jest wynikiem dokładnej i rygorystycznej ręcznej obróbki z pełnym poszanowaniem włoskiej tradycji i jakości , w celu uzyskania wyjątkowego i cennego przedmiotu.

Zapiekanka:
ręcznie młotkowana
Pokrywka: ręcznie młotkowana

Każdy przedmiot o wyjątkowej jakości i wyrafinowaniu, w każdym szczególe, jest wynikiem dokładnej i rygorystycznej ręcznej obróbki wykonanej przez pasję i sztukę kotlarzy, z pełnym poszanowaniem włoskiej tradycji i jakości , w celu uzyskania wyjątkowego i cennego przedmiotu. .

Wybór materiałów jest pierwszym ważnym punktem wyjścia: staranny dobór materiałów jest dokonywany, aby wybrać tylko materiały doskonałej jakości.
Tak więc użyta miedź to czysta miedź o odpowiednich właściwościach fizycznych do perfekcyjnego modelowania. Mosiądz na uchwyty pochodzi z indywidualnych sztabek pierwszego wyboru do odlewania rzemieślniczego, a użyta cyna jest w 100% czysta, dziewicza, odpowiednia do użytku spożywczego, zgodnie z przepisami i certyfikatem analizy.

Miedziane naczynia są w całości ręcznie modelowane poprzez uderzanie w specjalne żelazne słupki drewnianymi młotkami i specjalnymi młotkami w przypadku małych produkcji lub tokarką w przypadku większych.
Ta technika obróbki nadaje miedzi nie tylko estetyczny wygląd, ale także większą odporność na zużycie , co daje efekt utwardzania molekularnego.
Następnie każdy produkt jest ręcznie konserwowany nad ogniem, ręcznie rozprowadzając stopioną puszkę wewnątrz naczynia, tak aby było bezpieczne i higieniczne. Wreszcie produkty biodegradowalne są wykorzystywane do ręcznego czyszczenia i szlifowania; natomiast końcowe polerowanie polega na szczotkowaniu, aż do uzyskania całkowitego blasku.
W razie potrzeby uchwyty są mocowane nitami, aby zapewnić mocny i trwały chwyt.
Wszystkie te cechy sprawiają, że naczynie to jest niezastąpione zwłaszcza dla wszystkich zainteresowanych wykwintną kuchnią.

Cechy techniczne i ostrzeżenia:
  • Może być używany do gotowania gazowego, promiennikowego lub elektrycznego, najlepiej przy małym ogniu;
  • Nie używaj ostrych przedmiotów mających bezpośredni kontakt z wnętrzem, zalecamy drewniane sztućce, aby uniknąć zarysowań cynowania;
  • Nie używaj gąbek z wełny stalowej do czyszczenia wnętrza, aby uniknąć usunięcia puszki;
  • Nie zaleca się mycia w zmywarce, aby uniknąć całkowitego utlenienia miedzi;
  • Nie pozostawiaj przyrządu w bezpośrednim kontakcie z płomieniami lub talerzami bez jedzenia lub przypraw w środku;
  • Nie ustawiaj garnków jeden na drugim; wskazane jest ich powieszenie.
Materiał:
Miedź jest praktycznie niezniszczalnym metalem szlachetnym o dużej wartości ekologicznej i była pierwszym metalem obrobionym przez człowieka.
Dlatego posiadanie miedzianego naczynia kuchennego może oznaczać posiadanie części ludzkiej historii, która przynosi radość i urok w przygotowywaniu posiłków i prezentacji potraw. Wskazany do długiego i dokładnego gotowania ze względu na przewodność cieplną , umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła po całym garnku i pokrywce, co zapewnia optymalną oszczędność energii, ponieważ po osiągnięciu żądanej temperatury wymaga niewiele ciepła.

Uwaga: przy dalszym użytkowaniu miedź nabierze charakterystycznego antycznego koloru . Dla tych, którzy preferują błyszczącą miedź, zaleca się stosowanie (tylko na zewnątrz) roztworu octu i soli oraz wcieranie wełny stalowej lub miedzianych środków czyszczących, łatwo dostępnych na rynku. Oczko wodne również będzie miało tendencję do ciemnienia, ale ta naturalna reakcja nie wpływa na jego higienę. Jeśli powłoka cynowania nie jest już jednolita, konieczne będzie wykonanie nowego cynowania, w sprawie którego można skontaktować się bezpośrednio z dostawcą lub ekspertami z branży. Przy prawidłowych środkach ostrożności wskazanych powyżej cynowanie może trwać do 9/10 lat.
Możliwość okresowej stagnacji wnętrza i wypolerowania go na zewnątrz sprawia, że pojemnik jest wieczny : dlatego narzędzia te są często przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Produkty które mogą cię interesować
Email Newsletter
Newsletter