Made in Italy

Średni Rondel z Cynowanej Miedzi Okrągła Ręka z 2 Uchwytami 28 cm - Gianfranco

  • Made in Italy
  • Kod: GIANFRANCO5
zł 2.294,77 zł 2.868,45 -20%
Materiał wewnętrzna cyna zewnętrzna miedź
Dostawa 7-10 dni roboczych
Długość (cm) 28
Wzrost (cm) 13,5

Średni rondel z ręcznie młotkowanej miedzi z mosiężnymi uchwytami, okrągły design 28 cm wyprodukowany we Włoszech.

Ta średnia zapiekanka w całości wykonana z litej miedzi młotkowanej i ręcznie cynowanej nad ogniem jest idealna do gotowania risotto, duszenia, sosu mięsnego i ogólnie powolnego gotowania. Uchwyty są z litego mosiądzu połączone nitami 5mm. Możliwość wyboru z pokrywką lub bez.
Funkcjonalny i elegancki design stanowi unikatowe dzieło , ponieważ obiekt pochodzi z rzemieślniczej obróbki miedzi zgodnie z włoską tradycją , wykonywanej od wieków z najwyższą dbałością o szczegóły i niezmienioną wiedzą fachowców miedzianych.

Zapiekanka: ręcznie młotkowana
Możliwe wieczko : młotkowane ręcznie

Z pełnym poszanowaniem włoskiej tradycji i jakości , całkowicie ręczna produkcja jest wynikiem silnej syntezy pasji i sztuki, która ożywia wyjątkowy i cenny przedmiot.
Każdy przedmiot i każdy jego detal o wyjątkowej jakości i wyrafinowaniu jest wynikiem starannej obróbki, wykonywanej ściśle ręcznie przez mistrzów miedzianych.
W rzeczywistości miedziane naczynia kuchenne do użytku kulinarnego są w całości modelowane ręcznie bicie na specjalnych żelaznych kijach drewnianymi młotkami i specjalnymi młotkami do małych produkcji lub tokarką do większych.
Ta technika obróbki nadaje miedzi estetycznie upiększony wygląd, ale przede wszystkim czyni ją bardziej odporną na zużycie , zapewniając efekt utwardzania molekularnego.
Następnie każdy produkt jest ręcznie konserwowany nad ogniem, ręcznie rozprowadzając stopioną puszkę wewnątrz naczynia, tak aby było bezpieczne i higieniczne.
Na koniec czyszczenie i polerowanie wykonuje się ręcznie produktami biodegradowalnymi, a na koniec polerowanie przez szczotkowanie aż do uzyskania całkowitego blasku.
W razie potrzeby uchwyty są mocowane nitami, aby zapewnić mocny i trwały chwyt.
Wszystkie te cechy sprawiają, że jest to niezastąpione narzędzie w szczególności dla wszystkich zainteresowanych wykwintną kuchnią.

Wybór materiałów jest pierwszym ważnym punktem wyjścia: staranny dobór materiałów jest dokonywany, aby wybrać tylko materiały doskonałej jakości.
Tak więc użyta miedź to czysta miedź o odpowiednich właściwościach fizycznych do perfekcyjnego modelowania. Mosiądz na uchwyty pochodzi z indywidualnych sztabek pierwszego wyboru do odlewania rzemieślniczego, a użyta cyna jest w 100% czysta, dziewicza, odpowiednia do użytku spożywczego, zgodnie z przepisami i certyfikatem analizy.

Materiał:
Miedź była pierwszym metalem obrabianym przez człowieka. Jest to praktycznie niezniszczalny metal szlachetny o dużej wartości ekologicznej. Dlatego posiadanie miedzianego naczynia kuchennego może oznaczać posiadanie części ludzkiej historii, która przynosi radość i urok w przygotowywaniu posiłków i prezentacji potraw.
Miedź nadaje się do długiego i dokładnego gotowania ze względu na przewodność cieplną, która umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła po całym garnku i pokrywce, dzięki czemu po osiągnięciu żądanej temperatury uzyskuje się oszczędność energii, ponieważ wymaga ona niewielkiej ilości ciepła.

Cechy techniczne i ostrzeżenia:
  • Może być używany do gotowania gazowego, promiennikowego lub elektrycznego, najlepiej przy małym ogniu;
  • Nie używaj ostrych przedmiotów mających bezpośredni kontakt z wnętrzem, zalecamy drewniane sztućce, aby uniknąć zarysowań cynowania;
  • Nie używaj gąbek z wełny stalowej do czyszczenia wnętrza, aby uniknąć usunięcia puszki;
  • Nie zaleca się mycia w zmywarce, aby uniknąć całkowitego utlenienia miedzi;
  • Nie pozostawiaj przyrządu w bezpośrednim kontakcie z płomieniami lub talerzami bez jedzenia lub przypraw w środku;
  • Nie ustawiaj garnków jeden na drugim; wskazane jest ich powieszenie.
Uwaga: przy dalszym użytkowaniu miedź nabierze charakterystycznego antycznego koloru . Dla tych, którzy preferują błyszczącą miedź, zaleca się stosowanie (tylko na zewnątrz) roztworu octu i soli oraz wcieranie wełny stalowej lub miedzianych środków czyszczących, łatwo dostępnych na rynku. Oczko wodne również będzie miało tendencję do ciemnienia, ale ta naturalna reakcja nie wpływa na jego higienę. Jeśli powłoka cynowania nie jest już jednolita, konieczne będzie wykonanie nowego cynowania, w sprawie którego można skontaktować się bezpośrednio z dostawcą lub ekspertami z branży. Przy prawidłowych środkach ostrożności wskazanych powyżej cynowanie może trwać do 9/10 lat.

Możliwość okresowej stagnacji wnętrza i wypolerowania go na zewnątrz sprawia, że pojemnik jest wieczny : dlatego narzędzia te są często przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Produkty które mogą cię interesować
Email Newsletter
Newsletter