Podgrzewacz z młotkowanej miedzi do stołu, ręcznie wykonany projekt wykonany we Włoszech.
Ten
solidny miedziany podgrzewacz stołowy jest praktycznym dodatkiem stołowym w całości wykonanym
z ręcznie młotkowanej miedzi . Cechuje się wyjątkową jakością i wyrafinowaniem, ponieważ jest wynikiem
rzemieślniczej obróbki miedzi zgodnie z
włoską tradycją , prowadzonej od wieków z najwyższą dbałością o szczegóły i niezmienioną fachowością przez kotlarzy.
Jest to
unikatowe dzieło projektowe , gdyż produkt, w każdym szczególe, jest wynikiem dokładnej i rygorystycznej
ręcznej obróbki z pełnym poszanowaniem włoskiej
tradycji i
jakości , w celu uzyskania
wyjątkowego i cennego przedmiotu. Wybór materiałów jest pierwszym ważnym punktem wyjścia: staranny dobór materiałów jest dokonywany, aby wybrać tylko
materiały doskonałej jakości. Tak więc użyta miedź to czysta miedź o odpowiednich właściwościach fizycznych do perfekcyjnego modelowania. Mosiądz na uchwyty pochodzi z indywidualnych wlewków pierwszego wyboru do odlewania rzemieślniczego, zgodnie z przepisami.
Miedziane naczynia są w całości
ręcznie modelowane poprzez uderzanie w specjalne żelazne słupki drewnianymi młotkami i specjalnymi młotkami w przypadku małych produkcji lub tokarką w przypadku większych.
Ta technika obróbki nadaje miedzi nie tylko estetyczny wygląd, ale także większą
odporność na zużycie , co daje efekt utwardzania molekularnego.
Wreszcie produkty biodegradowalne są wykorzystywane do ręcznego czyszczenia i szlifowania; natomiast końcowe polerowanie polega na szczotkowaniu, aż do uzyskania całkowitego blasku.
W razie potrzeby uchwyty są mocowane nitami, aby zapewnić mocny i trwały chwyt.
Wszystkie te cechy sprawiają, że naczynie to jest niezastąpione zwłaszcza dla wszystkich zainteresowanych wykwintną kuchnią.
Cechy techniczne i ostrzeżenia:- Może być używany do gotowania gazowego, promiennikowego lub elektrycznego, najlepiej przy małym ogniu;
- Nie używaj ostrych przedmiotów mających bezpośredni kontakt z wnętrzem;
- Nie używaj padów z wełny stalowej do czyszczenia wnętrza;
- Nie zaleca się mycia w zmywarce, aby uniknąć całkowitego utlenienia miedzi;
- Nie pozostawiaj przyrządu w bezpośrednim kontakcie z płomieniami lub talerzami bez jedzenia lub przypraw w środku;
- Nie ustawiaj garnków jeden na drugim; wskazane jest ich powieszenie.
Materiał: Miedź jest
praktycznie niezniszczalnym metalem szlachetnym o dużej wartości ekologicznej i była pierwszym metalem obrobionym przez człowieka.
Dlatego posiadanie miedzianego naczynia kuchennego może oznaczać posiadanie części ludzkiej historii, która przynosi radość i urok w przygotowywaniu posiłków i prezentacji potraw. Wskazany do długiego i dokładnego gotowania ze względu na
przewodność cieplną , umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła po całym garnku i pokrywce, co zapewnia optymalną
oszczędność energii, ponieważ po osiągnięciu żądanej temperatury wymaga niewiele ciepła.
Uwaga: przy dalszym użytkowaniu miedź nabierze charakterystycznego
antycznego koloru . Dla tych, którzy preferują błyszczącą miedź, zaleca się stosowanie (tylko na zewnątrz) roztworu octu i soli oraz wcieranie wełny stalowej lub miedzianych środków czyszczących, łatwo dostępnych na rynku.