Zestaw 3 noży do ceremonii sera Berti wyłącznie dla Viadurini, wysokiej jakości wyprodukowany we Włoszech.
Pudełko zawierające 3 noże do serwowania wszystkich serów na stole:
The Compact: Które sery kroić tym nożem: ten typ noża jest zwykle używany do serów o bardzo wysokiej i zaokrąglonej stronie, takich jak parmezan stołowy, dojrzewający pecorino romano, fiore sardo, sycylijski canestrato, dojrzały castelmagno, gavoi i wszystkie sery o podobnych cechach. Jak używać tego noża: jest to nóż, który doskonale zastąpi serię noży z ostrzem migdałowym, haczykowatym migdałem, przybitym sercem, służącym do grawerowania i rozłupywania zwartego, twardego, ziarnistego lub kredowego makaronu. Końcówkę należy przykleić do skórki, a następnie równomiernym i mocnym dociskiem zgodnie z naciągnięciem ostrza, ciasto kroi się i delikatnie schodzi.
Semidure: Jakie sery kroić tym nożem: fontina, raschera, fresh toma, emmenthal, young asiago, sycylijskie canistrato i wszystkie sery o podobnych cechach. Jak używać tego noża: półtwarda konsystencja pasty mlecznej wymaga poręcznego, lekko ciężkiego noża, skonstruowanego w taki sposób, aby wysuszyć ser bez powodowania pęknięć na ściętych ścianach, co mogłoby się zdarzyć nożem z nadmiernie szerokie i grube ostrze. Jednocześnie ostrze musi być w stanie ciąć skórkę, która jest generalnie bardziej jednolita niż ciasto wewnętrzne. Z tego powodu kształt ostrza jest lekko wysklepiony w środku, konfigurując się jako klin penetrujący. Ten przedmiot może przekształcić się w piłę z krótkim ruchem poprzecznym, gdy skorupa jest zbyt mocna. Pozwala to rzeźbiarzowi na precyzyjne użycie tego samego nacisku, aby uniknąć szkodliwych form ugięcia dolnej części. Dlatego nacisk wywierany na ostrze musi być niewielki i działać prostopadle do powierzchni nośnej, unikając niewłaściwego zginania.
Pastemolli: jakie sery kroić tym nożem: gorgonzola, mozzarella, robiole, quartirolo z Val Camonica, murianengo, panerone i wszystkie sery o podobnych właściwościach. Jak używać tego noża: ostrze noża do serów miękkich lub miękkich musi kroić ciasto bez przyklejania się do niego, oddzielając wysuszone twarze w wyraźny sposób bez zginania lub zgniatania. Rzeźbiarz musi ciąć zdecydowanie, ruchem początkowo nachylonym do powierzchni podparcia, tworząc punkt podparcia na końcowej części noża i operując pozostałą częścią ostrza prostopadle do powierzchni podparcia, ale w kierunku obrotowym. W hipotezie, że ciasto jest zbyt kruche, nie chcąc, żeby się posmarowało nożem i potwornie się podarło, wyjaśnię sekret, ale nikomu nie powiem: ostrze zwilż wilgotną szmatką, aby zmniejszyć tarcie jak najwięcej i ułatwić przesuwanie po kruchym cieście. Nóż ten wyposażony jest na końcu ostrza w mały widelec, który przyda się do serwowania przygotowanych porcji.
Ostrza otrzymywane są poprzez cięcie laserowe z blach specjalnej stali tnącej, co pozwala na uzyskanie bardzo wysokiej jakości ostrza (drobne i uporządkowane uziarnienie bez kucia). Wykonane z pełnym trzpieniem, czyli ostrze jest jednym kawałkiem przechodzącym przez całą rękojeść, posiadają wykończenie powierzchni satynowego ostrza.
Produkowane w całości ręcznie w niewielkich ilościach i bez podziału pracy, ci, którzy je zainicjowali, kończą je: na każdym ostrzu znajdują się inicjały rzemieślnika, który je wykonał. Obróbka cieplna obejmuje również dochładzanie w temperaturze -80 ° C, aby zapewnić maksymalną wydajność i czas cięcia.
Wersje z uchwytami z pleksiglasu można myć w zmywarce, ponieważ wszystkie nasze uchwyty z pleksiglasu poddawane są specjalnemu procesowi stabilizacji, dzięki czemu można je myć w zmywarce. Wyprodukowane z wysokiej jakości stali tnącej, można je myć w zmywarce tylko w wersji z uchwytem z plexi, ale warto wiedzieć o możliwych konsekwencjach:
1. zmywarka powoduje szybkie starzenie się mytych w niej przedmiotów.
2. im lepszej jakości stal tnąca, tym mniej stali nierdzewnej.
3. ostrza mogą być poplamione małymi czerwonawymi plamami lub dużymi niebieskawymi aureolami:
do. jeśli zostanie pozostawiony do spuszczenia lub wyschnięcia w zmywarce
b. jeśli pozostawał brudny przez długi czas po użyciu
do. jeśli woda do mycia jest bogata w żelazo
4. dobre mycie rąk i staranne suszenie po umyciu są sekretem zachowania Twoich noży w najlepszym stanie
5. Mycie ręczne i natychmiastowe suszenie są OBOWIĄZKOWE w przypadku noży z trzonkami wykonanymi z rogu, drewna lub innych materiałów naturalnych.
6. Nie prać agresywnymi detergentami ani wodą o temperaturze powyżej 60 ° C.
Pomiary:
- noże z pełnym chwytem
- waga: 201 gr.
- ostrze ze stali nierdzewnej
- uchwyt: pleksi w kolorze czerwonym