6 Wskazówek Dotyczących Garnki Miedziane - Najlepsze Narzędzie do Gotowania

Miedziane garnki - Ferrari garnki kuchenne

Garnki  są narzędziami do gotowania potraw i przez to nabierają fundamentalnego znaczenia w kuchni. Istnieją setki różnych garnków: ważne jest, aby znać podstawowe cechy,  które określają najważniejsze funkcje związane z rodzajem żywności i metodą gotowania.
Podstawowe garnki dzielą się na  zapiekanki lub garnki i patelnie.
Te pierwsze mają wysokie boki i służą do gotowania płynnych i / lub jasnych potraw, których nie można umieścić w niskim naczyniu. Służą do tysiąca przygotowań: gotowania makaronu, robienia bulionu, przygotowywania sosów i ragu, gulaszu, gotowania lub gotowania na parze warzyw itp.
Patelnie mają niską krawędź, mniej więcej pionowo w zależności od zastosowania i służą do gotowania wszystkich potraw, które nie wymagają użycia zapiekanki: omletów, naleśników, mięs, ale także sosów do makaronów, smażonych warzyw lub do makaron doprawiamy sosem przed podaniem.

Porada 1 - Jak wybrać miedziane naczynia?

Gdy zdecydujesz się na zakup miedzianego garnka, musisz dobrze wybrać produkt . Pierwszym aspektem, który należy wziąć pod uwagę, jest to, że miedziany kokot lub patelnia to inwestycja długoterminowa, dlatego lepiej wydać więcej, ale kupić produkt profesjonalnej jakości.
Wysokiej jakości kokot utrzymuje się przez długi czas i jest bardzo odporny, a tani miedziany garnek może być bezużyteczny po roku zakupu.
Należy również pamiętać, że złej jakości naczynia kuchenne są również niekorzystne z higienicznego punktu widzenia, ponieważ zły produkt może uwalniać metale podczas przygotowywania żywności, a w konsekwencji być szkodliwy dla organizmu.
Przy wyborze najlepszego naczynia miedzianego fundamentalnym aspektem, który należy wziąć pod uwagę, jest grubość folii.Wysokiej jakości patelnia, nadająca się do każdego rodzaju gotowania, musi mieć grubość 2 milimetrów.
Inne aspekty, które należy wziąć pod uwagę, to rozmiar, kształt i wysokość. Czynniki te należy zważyć w zależności od liczby osób, dla których zwykle gotujesz, i rodzaju potraw, które zazwyczaj lubisz.
Wreszcie, wybór uchwytu, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom. Ten aspekt jest często pomijany, ale ergonomiczna rączka z dobrym uchwytem znacznie ułatwia sukces każdego przepisu. Podsumowując, zakup naczynia miedzianego to inwestycja na przyszłość, bo dobrej jakości, będzie Ci towarzyszył przez lata we wszystkich Twoich przygotowaniach.
Dlaczego miedziane garnki są najlepsze do gotowania potraw.

Porada 2 - Przewodnictwo w doniczce

Dobry przewodnik ciepła szybko się nagrzewa i schładza, umożliwiając większą precyzję w gotowaniu potraw, które łatwo się palą. Ponadto ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni garnka, co w zależności od odległości od płomienia zapobiega przypalaniu się potraw w niektórych obszarach, aw innych nie gotuje się. Podobny materiał nadaje się do wszystkich szybkich przyrządzeń (smażonych, smażonych mięs, omletów itp.), A także we wszystkich przypadkach, w których precyzja jest konieczna (np. Podczas gotowania risotto, aby nie przypalić go ciepłem). garnek).
Inne przetwory wymagają materiału, który powoli i równomiernie się nagrzewa i który utrzymuje ciepło przez długi czas, jak w zupach i duszonym mięsie, do długiego gotowania, np. Z roślin strączkowych itp
. Dobry materiał nie może zmieniać żywności:z tego powodu na niektóre materiały nakładane są specjalne powłoki.
Wreszcie, musi być  wytrzymały : wytrzymać dłużej i nie odkształcać się w przypadku uderzeń i upadków.
Miedziany garnek jest zwykle wyłożony cyną (cynowaną miedzią), srebrem lub stalą nierdzewną, ponieważ miedź uwalnia toksyczne substancje do żywności.

Wskazówka 3 - Jak używać miedzianych naczyń?

Zawsze pamiętaj, że w przypadku garnków miedzianych:
  • Nie używaj ostrych narzędzi. Ponieważ miedź jest podatna na zarysowania, nie zaleca się używania metalowych lub spiczastych narzędzi. Zaleca się używanie drewnianych lub silikonowych łyżek, aby uniknąć szybkiego zniszczenia garnka.
  • Nie zostawiaj garnka na kuchence bez jedzenia. Zawsze pamiętaj, aby nie zostawiać otwartego ognia, jeśli nic nie gotujesz, wydłużenie czasu i kontakt między ogniem a patelnią bez niczego w środku znacznie przyspiesza jego zużycie.
  • Roznieś płomień . Zawsze zaleca się umieszczenie rozpraszacza płomienia między garnkiem a źródłem ciepła właśnie dlatego, że jak już wspomniano, miedź jest silnym przewodnikiem ciepła.
  • Cynowana miedź. Jeśli kupiony garnek jest wykonany z cynowanej miedzi, pamiętaj, że maksymalna temperatura, w której można go używać, wynosi 220 stopni, aby zapobiec stopieniu się cyny. W przypadku, gdy oprócz cyny występuje również stal, tego typu przewidywanie nie jest konieczne.

Wskazówka 4 - Podsumowanie korzyści

Wystawienie miedzianych garnków i patelni w kuchni to z pewnością piękny sposób jej umeblowania, ale miedziane naczynia kuchenne to nie tylko wspaniały mebel , ale także ulubione narzędzie dla tych, którzy próbują swoich sił przy piecu. Pasjonaci gotowania dobrze o tym wiedzą, ponieważ miedź jest świetnym materiałem do gotowania potraw.
Spróbujmy podsumować pozytywne i negatywne aspekty używania miedzianych naczyń kuchennych, aby pomóc Ci zapoznać się z produktem i zrozumieć, czy jest odpowiedni dla Ciebie.

Korzyści ze stosowania naczyń miedzianych są
  • Lepszy przewodnik cieplny . Jak pokazano powyżej, miedź, po złocie i srebrze, jest najlepszym przewodnikiem ciepła na świecie. Ta funkcja pozwala zawsze kontrolować temperaturę gotowanej żywności.
  • Jednorodność gotowania. W ścisłym związku z pierwszym punktem, właściwości miedzi sprawiają, że ten materiał jest idealny, aby nie utracić odżywczych i organoleptycznych zasad tego, co przygotowujemy. Nie zmienia również smaku i smaku potraw.
  • Odporność . Miedź wyróżnia się jako materiał bardzo odporny z biegiem czasu na wszelkiego rodzaju otarcia, przypadkowe uderzenia, a przede wszystkim na nagłe zmiany temperatury.
  • Higiena. Patelnie miedziane gwarantują maksymalne bezpieczeństwo higieniczne.
Zobaczmy teraz, jakie są negatywne aspekty: 
  • Cena £. Wykonane z materiału o jakości rynkowej, garnki miedziane mają wyższy koszt niż inne dostępne na rynku.
  • Waga. Waga miedzianych patelni wynosi 8,9 kg / dm ^ 3.
  • Cynowanie. W przypadku pokrycia cyną, stan patelni może z czasem ulec pogorszeniu. Ten aspekt można rozwiązać, polegając na profesjonalistach z branży, którzy mogą przywrócić zużyty garnek do życia. Ta operacja sprawia, że ​​kupiony przez Ciebie garnek jest praktycznie wieczny.

Porada 5 Jak czyścić miedziane garnki?

Naczyń miedzianych nie myje się w zmywarce, ponieważ ciągłe mycie może spowodować szybsze zużycie wewnętrznej folii ochronnej. Nigdy nie używaj gąbek i druciaków żelaznych do patelni miedzianych pokrytych cyną, ponieważ ulegną one uszkodzeniu. Ponadto, jeśli są naloty, nie jest konieczne stosowanie agresywnych produktów, a jedynie starożytny naturalny środek, czyli pozostawienie garnków do namoczenia w wodzie, occie i soli. Z drugiej strony do czyszczenia na zewnątrz można użyć specjalnego produktu do mosiądzu i miedzi.

Porada 6 Charakterystyka miedzianych naczyń i materiałów:

Oprócz tego, że są bardzo piękne pod względem estetycznym, miedziane patelnie są cenione za ich doskonałe właściwości. Przede wszystkim warto pamiętać, że miedź, po srebrze i złocie, jest najlepszym przewodnikiem ciepła . Ta funkcja pozwala na doskonałe zarządzanie gotowaniem potraw i drastycznie zmniejsza ryzyko przypalenia potraw.
Co więcej, dzięki swoim właściwościom miedź nie zmienia smaku potraw i właśnie z tego powodu kokot miedziany możemy znaleźć we wszystkich najsłynniejszych kuchniach świata. To naczynie jest idealne do robienia niesamowitej różnorodności preparatów, takich jak risotto, kremy czy redukcje.Jest również szeroko stosowany w ciastach ze względu na jego zdolność do szybkiego i stabilnego podgrzewania.
Ogólnie rzecz biorąc, kokot miedziany jest idealny do długiego gotowania, które wymaga równomiernego i stałego przenoszenia ciepła. Ponieważ miedź zapobiega przypalaniu się potraw, stosowanie tego typu patelni jest również zalecane przy przepisach ekspresowych, które obejmują przygotowanie w wysokich temperaturach.
Podsumowując, miedziane zapiekanki to najlepsze rozwiązanie dla każdego przepisu. Wnętrza, niegdyś pokryte warstwą cyny, teraz składają się z blachy stalowej, co pozwala uniknąć zużycia po wielokrotnym praniu.Jakość wykonania naczyń miedzianych sprawia, że ​​są one droższe od innych typów na rynku, należy jednak pamiętać, że ta jakość wykonania pozwala uniknąć reakcji chemicznych w wyniku kontaktu żywności z ciepłem oraz utlenienia. w przypadku wysokich temperatur.
Miedź doskonale nadaje się do każdego rodzaju preparatów dzięki warstwie folii stalowej. Skala między miedzią a stalą wynosi od 1 do 9, więc możesz wybrać, czy kupować patelnie z cienką warstwą miedzi i resztą konstrukcji ze stali, czy wręcz przeciwnie, w całości z miedzi z warstwą stali, aby kontakt z żywnością.
Należy podkreślić, że miedź nie nadaje się do kuchenek indukcyjnych, nawet jeśli na rynku występują konkretne modele, takie jak cynowane patelnie miedziane, które dzięki ochronnej powłoce cynowej mogą być również stosowane w tego typu kuchenkach. . Zawsze uważaj, aby sprawdzić, czy na podstawie nie utworzył się zielonkawy osad tlenkowy: w takim przypadku konieczne jest ponowne wykonanie cynowania.

Kliknij tutaj, aby odkryć nasze miedziane garnki!

Produkty które mogą cię interesować
Email Newsletter
Newsletter