Ręcznie robiony nóż palmerino bez sprężyny z podwójnym ostrzem Made in Italy.
Ta linia
noży regionalnych jest częścią starożytnej tradycji i jest wykonywana ręcznie przez mistrzów krojenia, którzy są ekspertami w branży, którzy szanują tradycyjne techniki, dzięki czemu udało im się przywrócić do życia zastosowania i zwyczaje miejsca. Tego typu noże są typowe dla różnych stolic i obszarów Półwyspu Apenińskiego, a dzięki zamiłowaniu do tradycji przywracają do życia kulturę i zwyczaje z przeszłości, tym samym potrafią opowiedzieć kawałek historii.
Ten artykuł stanowi
wierną reprodukcję regionalnego noża zwanego „
Palmerino”, który przyjmuje nazwę rodziny Palmerini, która go wyprodukowała w XIX wieku i był używany głównie jako narzędzie do pisania do otwierania kopert lub do ostrzenia czubków gęsich piór oraz, przez lata, do ołówków. Charakteryzujący się niezwykle
eleganckim i
praktycznym wyglądem , nóż ten zawiera dwa ostrza bez sprężyny
ze stali MA5M , jedno ostro zakończone i jedno dziobowe do różnych funkcji, podczas gdy rękojeść ma
pełną rękojeść z
rogu wołowego, która sprawia, że nóż jest
wytrzymały i
funkcjonalny .
Wykonany ręcznie we Włoszech z wysokiej jakości materiałów, produkt końcowy pozwala opowiedzieć historię, przypominając o zastosowaniach i zwyczajach z
przeszłości, a jednocześnie przekazując
kulturę przeszłości dzięki dbałości o szczegóły i pasji mistrzowskie nożyce.
Pomiary :
- długość ostrza : 8,5 cm;
- długość całkowita : 19,5 cm.
Uwaga : wykończenia na zdjęciach mają charakter orientacyjny. Każdy uchwyt z rogu wołowego jest wyjątkowy i ma różne odcienie kolorów.