Nóż do butów bez sprężyn, wykonany ręcznie ze stali i bukszpanu Made in Italy.
Ta linia
noży regionalnych jest częścią starożytnej tradycji i jest wykonywana ręcznie przez mistrzów krojenia, którzy są ekspertami w branży, którzy szanują tradycyjne techniki, dzięki czemu udało im się przywrócić do życia zastosowania i zwyczaje miejsca. Tego typu noże są typowe dla różnych stolic i obszarów Półwyspu Apenińskiego, a dzięki zamiłowaniu do tradycji przywracają do życia kulturę i zwyczaje z przeszłości, tym samym potrafią opowiedzieć kawałek historii.
Artykuł ten stanowi
wierną reprodukcję noża o nazwie „
Scarpetta ”, rodzaju
regionalnego scyzoryka produkowanego od początku XIX wieku w mieście Scarperia. Cechą charakterystyczną tego noża jest szczególny
kształt buta w końcowej części rękojeści, który właściwie nie ma nic wspólnego z nazwą kraju, ale stanowi wybór mający na celu nie dopuszczanie, aby czubek ostrza wystawał z dna noża po zamknięciu. . Ta zastosowana metoda znajduje się również na innych nożach pochodzących z bardzo odległych miejsc, co sugeruje, że są to reinterpretacje lub modyfikacje niektórych istniejących modeli. Ostrze wykonane jest ze
stali MA5M i jest blokowane w pozycji otwartej za pomocą
mechanizmu bez sprężyny , co ułatwia otwieranie i zamykanie ostrza nawet kobiecym dłoniom. Zamiast tego rękojeść ma pełną rękojeść z
bukszpanu wzbogaconą rowkami i grawerami.
Wykonany ręcznie we Włoszech z wysokiej jakości materiałów, produkt końcowy pozwala opowiedzieć historię, przypominając o zastosowaniach i zwyczajach z
przeszłości, a jednocześnie przekazując
kulturę przeszłości dzięki dbałości o szczegóły i pasji mistrzowskie nożyce.
Pomiary:- długość ostrza: 16 cm
- długość całkowita: 28 cm