Ręcznie robiony nóż Zuava z prostym ostrzem ze stali sprężynowej Made in Italy.
Ta linia
noży regionalnych jest częścią starożytnej tradycji i jest wykonywana ręcznie przez mistrzów krojenia, którzy są ekspertami w branży, którzy szanują tradycyjne techniki, dzięki czemu udało im się przywrócić do życia zastosowania i zwyczaje miejsca. Tego typu noże są typowe dla różnych stolic i obszarów Półwyspu Apenińskiego, a dzięki zamiłowaniu do tradycji przywracają do życia kulturę i zwyczaje z przeszłości, tym samym potrafią opowiedzieć kawałek historii.
Ta
wierna reprodukcja przedstawia nóż „
Zuava ”,
rodzaj
starożytnego regionalnego noża, który swoją nazwę zawdzięcza francuskiemu korpusowi wojskowemu, który prawdopodobnie używał ostrzy tego samego rodzaju, nazywanych do dziś „stylem francuskim”. Zastosowano go w różny sposób, od polowania, przez pracę na polach, do prostego użycia jako noża stołowego, a właśnie ze względu na szerokie zastosowanie jest jednym z najpopularniejszych noży wśród noży Scarperii. Przedmiot ten ma wewnętrzną
ramę wykonaną z
metalu, która jest następnie pokryta zewnętrznie
rogiem lub
drewnianymi płytami, dzięki czemu jest
solidnym ,
solidnym i
funkcjonalnym instrumentem.
Z drugiej strony ostrze jest
ze stali MA5M i zawiera
prosty system zamykania i otwierania
sprężyny , ułatwiony przez „dziób” na spodzie rękojeści, który umożliwiał otwieranie jedną ręką.
Wykonany ręcznie we Włoszech z wysokiej jakości materiałów, produkt końcowy pozwala opowiedzieć historię, przypominając o zastosowaniach i zwyczajach z
przeszłości, a jednocześnie przekazując
kulturę przeszłości dzięki dbałości o szczegóły i pasji mistrzowskie nożyce.
Dostępne rozmiary:- długość 14 cm (ostrze 6 cm);
- długość 18,5 cm (ostrze 8 cm);
- długość 24 cm (ostrze 10,5 cm).
Dostępne wykończenia uchwytów :
Uwaga : wykończenia na zdjęciach mają charakter orientacyjny. Każdy uchwyt z rogu wołowego jest wyjątkowy i ma różne odcienie kolorów.