Kalabryjski nóż regionalny wykonany ręcznie we Włoszech.
Ta linia
noży regionalnych jest częścią starożytnej tradycji i jest wykonywana ręcznie przez mistrzów krojenia, którzy są ekspertami w branży, którzy szanują tradycyjne techniki, dzięki czemu udało im się przywrócić do życia zastosowania i zwyczaje miejsca. Tego typu noże są typowe dla różnych stolic i obszarów Półwyspu Apenińskiego, a dzięki zamiłowaniu do tradycji przywracają do życia kulturę i zwyczaje z przeszłości, tym samym potrafią opowiedzieć kawałek historii.
Ten artykuł stanowi
wierną reprodukcję noża „
Calabrese ”, rodzaju
scyzoryka , który był produkowany od 1900 roku i stał się sławny przez lata, ponieważ należał do kalabryjskich zbójów ubiegłego wieku, ale był również używany jako narzędzie pracy lub prościej do posiłku. Jego ostrze jest wykonane ze
stali MA5M i ma
prosty system
sprężynowego zamknięcia , a rękojeść jest w całości wykonana z
rogu lub
drewna oliwnego , materiału, który nadaje temu przedmiotowi
elegancki i
funkcjonalny wygląd . Ten typ noża,
wykonany ręcznie we Włoszech , przywodzi na myśl moment
historii i
kultury z przeszłości, dzięki dbałości o szczegóły i pasji mistrzów krojenia, którzy wykonują każdy artykuł zgodnie z tradycyjnymi technikami i szanując je.
Dostępne wykończenia :
Uwaga : wykończenia na zdjęciach mają charakter orientacyjny. Każdy uchwyt z rogu wołowego jest wyjątkowy i ma różne odcienie kolorów.