Ręcznie wykonany nóż Ancona z prostym ostrzem ze stali sprężynowej Made in Italy.
Ta linia
noży regionalnych jest częścią starożytnej tradycji, a każdy przedmiot jest wytwarzany ręcznie przez mistrzów krojenia, którzy są ekspertami w branży, którzy szanują tradycyjne techniki, dzięki czemu udało im się przywrócić do życia zastosowania i zwyczaje danego miejsca. Tego typu noże są typowe dla różnych stolic i obszarów Półwyspu Apenińskiego, a dzięki zamiłowaniu do tradycji przywracają do życia kulturę i zwyczaje z przeszłości, tym samym potrafią opowiedzieć kawałek historii.
Ten nóż jest
wierną repliką noża
Anconetano ,
typ
noża regionalnego używanego od połowy XIX wieku na wybrzeżach środkowego wybrzeża Adriatyku, ponieważ reprezentował wierne narzędzie rybaka.
Cechą charakterystyczną tego produktu jest unikalny tego rodzaju
mechanizm sprężynowy, ponieważ składa się on z płaskiej sprężyny przykręconej do tylnej części rękojeści, bardzo przypominającej sprężynę zapadkową, ale z systemem otwierania równym systemowi prostego noża sprężynowego. Ostrze wykonane jest ze
stali MA5M, a rękojeść na całej długości wykonana jest z
rogu i posiada mały „schodek” na początkowym końcu, który służył do zwijania sieci rybackich.
Wykonany ręcznie we Włoszech z wysokiej jakości materiałów, finalny produkt pozwala opowiedzieć historię, przypominając o zastosowaniach i zwyczajach z
przeszłości, a jednocześnie przekazując
kulturę przeszłości dzięki dbałości o szczegóły, poszanowaniu tradycji i pasja. mistrzów nożyc.
Pomiary:- długość ostrza: 8 cm;
- długość całkowita: 19 cm.
Dostępne wykończenia uchwytów :
Uwaga : wykończenia na zdjęciach mają charakter orientacyjny. Każdy uchwyt z rogu wołowego jest wyjątkowy i ma różne odcienie kolorów.